N95 Maske Nedir ve Özellikleri Nelerdir

28-01-2022 14:43
N95 Maske Nedir ve Özellikleri Nelerdir
N95 Maske Özellikleri
Pandemi ile hayatımıza giren maskelerden biri olan N95 maskesinin özellikleri Avrupa Birliği standardizasyonunda FFP2 veya FFP3 olarak belirlenen koruyucu özelliklerdir.

N95 maskesinin özellikleri genel olarak maskenin farklı yollardan bulaşabilen virüs ve bakterileri filtreleme yeteneği üzerinden değerlendiriliyor. N95 maske tıbbi maske olarak bilinen cerrahi maskelere göre daha fazla koruyucu özelliğe sahiptir. N95 hakkında daha detaylı bilgi verdiğimiz yazımızda diğer solunum cihazlarının özelliklerinden de bahsedeceğiz.
 
N95 Maskenin Özellikleri Nelerdir?
N95 maskeleri ve FFP maskeleri aynı koruyucu özelliklere sahiptir ve farklı otoriteler tarafından sınıflandırılmıştır. N95, ABD Ulusal Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü (NIOSH) tarafından hava filtreleme cihazlarının bir sınıflandırması olarak belirlenen bir madde iken, FFP2, Avrupa Birliği'nin Filtreli Yüz Parçası grubu tarafından tanımlanmaktadır. KN95 olarak adlandırılan aynı özelliklere sahip Çin maske standardizasyonu da bulunmaktadır.

Tüm bu maskeler solunum cihazı kategorisi altında solunum maskeleri olarak değerlendirilmektedir. N95 maskelerinin belirli özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Yüksek filtreli kumaşlardan üretilmiştir.
  • N95 maskesi, kullanıcıyı insan sağlığına tehlike oluşturabilecek aerosollerden, gazlardan veya buharlardan korur.
  • 0,3 mikrona kadar partikülleri filtreleyebilir
  • Solunum damlacık boyutundaki partiküllere karşı %95 filtrasyon ve koruma sağlar.
  • Yüze sıkıca oturur
  • Burun bölgesindeki ince metal sayesinde sızdırmazlık
  • Rahat nefes alma fırsatı
N95 Maske Standartları Nelerdir?
Bu sınıftaki N95 ve diğer solunum cihazlarının üretimi, temelde iki gruba ayrılan belirli standartlara uygun olmalıdır. Bunlar yapısal (koruyucu) standartlar ve tasarım standartlarıdır.

  • Yapısal standartlar: N95 maskelerin imalat yapılırken hangi kumaş ve malzemelerden kullanılması gerektiğini, hangi boyuttaki partiküllerin minimum ve ne oranda filtrelenmesi gerektiğini belirleyen standartlardır. Bu standartlardan en önemlisi maskenin 0,3 mikron ve daha büyük partikülleri filtreleme kapasitesidir.

  • Tasarım standartları: N95 maske iki şekilde tasarlanabilir: köşebentli veya köşesiz. Valfli N95 biraz daha ağır olmasına rağmen daha rahat nefes sağladığı için rahattır. Körüksüz N95 maske, filtreleri kumaşın içinde olduğu için daha hafiftir. Köşebent dışında, N95'in burun bölgesinde yüze iyi oturması için ince bir tel ve sıkı ve gergin kulak halkaları vardır.
 
Hangi Maske Virüsten Daha İyi Korur: Cerrahi Maske mi, Solunum Maskesi mi?
Çok kısa sürede tüm dünyaya yayılan Covid 19 sonucunda en çok merak edilen sorulardan biri de hangi maskenin daha iyi koruduğudur. Piyasada en çok kullanılan iki maske türü genellikle karşılaştırılır, bunlar N95 solunum maskesi ve cerrahi maskelerdir.

Cerrahi maskeler tıbbi maskeler olarak da bilinir ve genellikle tıbbi alanlarda kullanılır. Kullanıcının başkalarına virüs veya bakteri bulaştırmasını önlemek için tasarlanmıştır. Bu maskelerin koruma ve partikül engelleme oranı, solunum maskelerinden daha düşüktür, bu nedenle kullanıcıyı etkili bir şekilde koruyamazlar. Öte yandan araştırmalara göre N95 solunum maskesi 0,3 mikron boyutundaki virüs ve bakterileri hava veya sıvı partiküller yoluyla %95 oranında bloke edebilmektedir. Sonuç olarak N95 veya FFP2 olarak bilinen bir solunum cihazının cerrahi maskeden daha iyi koruma sağladığı söylenebilir.
 
N95 (FFP) Maskelerinin Kullanım Süresi
N95 maskelerinin tek kullanımlık olmadığı ve uzun süre kullanılabileceği gibi bir yanlış algı var ancak N95 maskeler diğer cerrahi maskeler gibi tek kullanımlıktır. Bu maskelerin filtreleme kısmı özel bir kağıttan yapılmıştır. Ve filtre nemliyse, terliyorsa veya uzun süre kullanılıyorsa fiziksel olarak zarar görebilir ve filtrasyon hızı düşebilir. Bu nedenle uzmanlar N95 maskelerinin tek kullanımlık olarak kullanılmasını önermektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.